Гъвкави соларни панели

Из планините или морето, гъвкавите слънчеви панели са чудесна опция за осигуряване на чиста, възобновяема енергия, където и да ви отведе животът.

Гъвкави слънчеви панели срещу Твърди слънчеви панели
Типичен монокристален или поликристален слънчев панел е изграден от силициеви клетки, които обикновено са малко по-дебели от човешки косъм. Въпреки че е сравнително тънък, слоят е твърд и лесно се чупи, което изисква повечето слънчеви клетки да бъдат защитени с метали и стъклени обвивки.
Гъвкавите слънчеви панели принадлежат към семейство PV продукти, наречени „тънкослойни панели“. Гъвкавите панели са изградени със силициеви клетки, над 300 пъти по -малки от тези на стандартните слънчеви панели, което им позволява да се огъват и да запазят своята функционалност.
Най-голямото препятствие за гъвкавите слънчеви панели е, че те са по-малко ефективни от твърдите панели. Средeн клас твърди слънчеви панели са с ефективност около 20-22%. Гъвкавите слънчеви панели с тънък филм обаче са само 7-15% ефективни, което означава, че ще ви трябват повече от тях, за да произвеждате същото количество електроенергия, което би произвел твърд панел.
Гъвкавите слънчеви панели вероятно няма да отговарят на сметките в повечето конвенционални случаи. Те са чудесен вариант за всеки, който се нуждае от лека и преносима енергия. Издръжливите и леки, гъвкави слънчеви панели са идеални за малки, мобилни приложения, като например RV, лодки и други енергийни нужди, които не изискват голяма мощност.

Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email