Стандартизиране на фотоволтаични панели с големи мощности

Според много инвеститори характеристиките на соларните панели са сходни, и избора е свързан основно с цената за 1 Wp . Този подход естествено е грешен, а в желанието си да са „в крак с модата„ , се закупуват модули с мощности и размери, за които можеше само да мечтаем преди две години.

Въпреки, че преди време още бяха достигнати мощности от дори 700 Wp, едва сега индустрията предприема стъпки за стандартизиране на продукцията за тези по-големи размери соларни модули.

Това е и причината и към настоящият момент много от водещите компании в бранша да са консервативни, към производството и използването на модули с големи размери, основно по причини свързани с рисковете от микропукнатини, и в следствие на неправилен монтаж, който предполага именно появата на такива дефекти в експлоатационен режим.

Не трябва да се подценява влиянието на тези по-големи по площ компоненти , които попадат под влиянието на метереологичните условия значително по директно и с по-голям товар, произтичащ от по-голямата площ.

Време е от режим „развойна дейност„ и тест на пазара да се премине към стандарт и да се даде не само перспектива на по-големите мощности , а и спокойствие на потребителите при използването на такива по-мощни, и с по-голям размер соларни модули.

Според съобщение от производителя на модули Trina Solar, Китайската фотоволтаична индустриална асоциация (CPIA) е готова да обяви набор от стандартни размери за широкоформатни модули, разчитащи на 210-милиметрова пластина на клетката, пусната от Zhonghuan Semiconductor през 2019 г.

 

Стандартът, според Trina, ще бъде определен за различни оформления на клетките, както е в таблицата споделена в статията. Наличието на стандартен набор от размери би трябвало да направи нещата по-прости и следователно по-евтини за разработчиците на проекти и доставчиците на компоненти, всички от които трябва да се справят със значителна несигурност относно размерите на модула и електрическите характеристики, тъй като преминаването към по-големи формати на пластини започна да се случва.

Към стандартизация

Процесът започва през май, когато CPIA събират експерти от индустрията и представители от цялата верига на доставки, за да се споразумеят за набор от стандарти за продукти, включващи 210 мм пластина. Производители на клетки и модули, включително Trina Solar, Risen Energy, Canadian Solar и Tongwei – всички от които са избрали да работят с 210 мм пластина, а не с по-малък 182 мм продукт, популяризиран от Longi и други – взеха участие в събитието CPIA и се съгласиха да стандартизират различни технически подробности за модулите, включително размери на модула, размер и позициониране на отворите за закрепване на монтажната система и други подробности, включително разстояние между клетките. Модулите също ще бъдат проектирани да отговарят на най-новите международни стандарти, включително IEC 61730, публикуван от базираната в Швейцария Международна електротехническа комисия.

„Това означава, че производителите на 210-милиметрови модули, крайните потребители и доставчиците на системни решения са постигнали еднаквост по отношение на техническите проблеми“, каза Trina Solar в изявление. „Стандартизирането на модулите значително ще намали разходите за BOS и LCOE и ще достави удобството и максималната стойност на модулите и решенията със свръхвисока мощност за соларни приложения.

 

Trina казва, че очаква ходът за стандартизация директно да доведе до намаляване на разходите за баланса на системните компоненти и по-ефективна верига за доставки. Освен това, се очаква производствената индустрия да може да прави иновации и да въвежда нови процеси за по-бързо мащабиране, както и да намали производствените разходи.

Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email